Hoe lever ik drukbestanden aan...

Het juiste drukbestand aanleveren is van groot belang voor de kwaliteit van uw druk of printwerk. Er zijn dan ook heel wat richtlijnen voor om dit correct aan te leveren aan ons. Onderstaand hebben wij een overzicht gemaakt met deze richtlijnen. Natuurlijk denken wij met u mee en kunt u ons altijd benaderen voor vragen.

Hoe lever ik de bestanden aan...

Uw drukbestand kunt u mailen naar info@keetmandrukprint.nl maximaal 10 MB! Heeft u grotere druk bestanden dan kunt u deze het beste aanleveren via de website www.wetransfer.com waar u gratis tot maximaal 2GB mag versturen. Uiteraard kunnen bestanden ook worden aangeleverd op CD, DVD, USB-stick, etc.

Graag aanleveren als:
• Verwerkbare bestanden schaal 1:1.
• Het is het beste als je tekst minimaal 3-5 mm van de rand afstaat.
• Zorg dat de tekst 100% zwart is en niet opgebouwd uit C-M-Y en blacK. (Tenzij het gekleurde tekst betreft natuurlijk.)
• Zorg er voor dat je bestand 300 dpi is. Wanneer iets geprint gaat worden is 150 dpi het minimum.
• Zorg voor 3 mm afl oop aan alle zijden. Afl oop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden.
• Zet alle fonts (lettertypes) in je bestand om naar lettercontouren of lever de fonts mee.
• Je afbeeldingen moeten opgebouwd zijn uit CMYK. Wanneer PMS gewenst is kan dat ook.
• Sla je bestand op als .PDF, .TIFF, .EPS, .JPG (maximum kwaliteit instelling) of .Ai.

Vragen? neem contact op


  Download > hier het PDF bestand en lees het nog eens rustig door.

Begrippen...

Wat betekent afloop?
Afloop (ook ‘bleed’ genoemd) betekent dat de rand van je bestand aan alle kanten 3mm groter is dan het eindresultaat. Deze 3mm zullen we er af snijden om witte randen te voorkomen (Bijvoorbeeld: Je bestelt een A5 flyer, het formaat hiervan is 148 x 210 mm. Een correct aangeleverd A5 document is dan: 154 x 216 mm.). Lukt je dit niet? Dan kun je er ook voor zorgen dat de tekst 10mm van de randen af staat, zodat wij het ontwerp iets voor je kunnen vergroten. 

Wat betekent dpi/resolutie?
Dpi (resolutie) staat voor ‘dots per inch’. Het is een term waarmee de kwaliteit en scherpte van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe hoger de dpi (resolutie), hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding zal zijn. De resolutie van internetafbeeldingen zijn vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient ongeveer 300 dpi te zijn.

Wat betekent CMYK (full color)?
CMYK (Cyaan-Magenta-Yellow-blacK) zijn de inkt- en tonerkleuren die gebruikt worden in het drukproces. RGB (Red-Green-Blue) zijn de lichtkleuren. RGB wordt gebruikt voor alle soorten van beeldschermen. Bij professionele designprogramma’s kun je ervoor kiezen om het document op te bouwen uit CMYK of RGB. CMYK is een andere kleuropbouw dan jouw beeldschermkleuren (RGB). Lukt het omzetten niet? Geen probleem: wij kunnen het voor je doen. Wanneer een RGB bestand omgezet wordt naar CMYK kan er kleurverandering ontstaan.

Waarom ziet het drukwerk er anders uit dan het document op mijn beeldscherm?
Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat een beeldscherm gebruik maakt van RGB-kleuren. Drukwerkkleuren zijn opgebouwd uit CMYK of via PMS kleuren. Hierdoor kunnen kleurverschillen
ontstaan.